Πρόγραμμα
Κύκλος μαθημάτων: Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική
ΣΥΝΔΕΣΗ

Curriculum

Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική

Ανακεφαλαίωση, συνέχεια της ιστορίας και…παιχνίδι!

Ελληνική κομπανία με τον Γιώργο Κατσαρό στο Σικάγο της Αμερικής.
Ελληνική κομπανία με τον Γιώργο Θεολογίτη ή Κατσαρό (αριστερά) στο Σικάγο της Αμερικής, αρχές της δεκαετίας του 1960

 

Συνέντευξη με έναν θρύλο

Στο παρακάτω διαδραστικό βίντεο ο Γιώργος Κατσαρός (Θεολογίτης) αφηγείται με μοναδικό τρόπο το χρονικό της μετανάστευσής του από τον Πειραιά στην Αμερική και τα πρώτα του βήματα εκεί ως μουσικός. Δείτε το βίντεο και απαντήστε στις ερωτήσεις που περιέχει, ανακεφαλαιώνοντας έτσι το μάθημα.

 

Θέματα προς συζήτηση

  1. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τους μετανάστες; Τι σκέφτεστε για αυτούς; Συζητήστε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας και προσπαθήστε να εξηγήσετε τους λόγους που διαμορφώνουν τα συναισθήματά σας;
  2. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συναισθήματά των μεταναστών; Συζητήστε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας και προσπαθήστε να εξηγήσετε τους λόγους που διαμορφώνουν τα συναισθήματά τους;
  3. Ποιο ρόλο θεωρείτε ότι διαδραματίζει το διαφορετικό θρήσκευμα, η διαφορετική γλώσσα, το διαφορετικό χρώμα δέρματος, η διαφορετική κουλτούρα των μεταναστών στην αντιμετώπισή τους από τους πολίτες της χώρας υποδοχής; Συζητήστε τα στοιχεία που κατέγραψε ο καθένας από εσάς και αιτιολογήστε τις θέσεις σας.
  4. Ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εικόνας των μεταναστών και στον τρόπο αντιμετώπισής τους.
  5. Πώς θεωρείτε ότι συμπεριφέρονται στη σημερινή Ελλάδα στους μετανάστες και γιατί; Συζητήστε τα στοιχεία που κατέγραψε ο καθένας από εσάς και αιτιολογήστε τις σκέψεις σας.
  6. Πώς θεωρείτε ότι συμπεριφέρονται στους Έλληνες μετανάστες στις χώρες υποδοχής τους. Συζητήστε τα στοιχεία που κατέγραψε ο καθένας από εσάς και αιτιολογήστε τις σκέψεις σας.
  7. Ποιες είναι οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες μεταξύ της μαζικής υπερατλαντικής μετανάστευσης των Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα και του εν εξελίξει μεταναστευτικού ρεύματος; Συζητήστε τα στοιχεία που κατέγραψε ο καθένας από εσάς και τεκμηριώστε τις σκέψεις σας.
  8. Τι σκέφτεστε για τους μετανάστες που έχουν αφομοιωθεί ή ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και έχουν ενστερνιστεί τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και τις αξίες της; Ποια η γνώμη σας για περιπτώσεις όπως αυτές του καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούνμπο ή των τραγουδιστριών Ελένη Φουρέιρα και Τάμτα; Συζητήστε τα στοιχεία που κατέγραψε ο καθένας από εσάς και αιτιολογήστε τις θέσεις σας.
  9. Πώς εξηγείτε τους λόγους που το ελληνικό τραγούδι καταγράφει το μεταναστευτικό φαινόμενο; Πώς ερμηνεύετε τον τρόπο ή τους τρόπους που προσεγγίζει το θέμα; Πώς αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία του τραγουδιού και τη σχέση του με τις εκάστοτε ιστορικές και πολιτικές συνθήκες, την κοινωνική ζωή και την πολιτιστική δραστηριότητα; Συζητήστε τα στοιχεία που κατέγραψε ο καθένας από εσάς και τεκμηριώστε τις θέσεις σας.

Δραστηριότητες

  1. Αναζητήστε τη σημασία των λέξεων/όρων ιθαγένεια, υπηκοότητα, άδεια παραμονής, λαθρομετανάστευση, επαναπροώθηση, brain drain, ανθρώπινα δικαιώματα, εξετάστε αν και πώς συνδέονται με τη μετανάστευση, εντοπίστε τις διαφορές και τις ομοιότητες, γράψτε και παρουσιάστε τα πορίσματα της έρευνάς σας στην τάξη και συζητήστε το θέμα αιτιολογώντας τις απόψεις σας.
  2. Αναζητήστε τα ονόματα και τα στοιχεία άφιξης συγγενικών σας προσώπων που μετανάστευσαν στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα στην ιστοσελίδα The Statue of Liberty-Ellis Ιsland.
  3. Διαβάστε την Οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και συζητήστε το περιεχόμενο της στην τάξη.
  4. Σκεφτείτε και καταγράψτε ποια άλλη πτυχή του μεταναστευτικού φαινομένου θα πρέπει να διερευνηθεί. Συζητήστε τις θεματικές που κατέγραψε ο καθένας από εσάς, επιχειρηματολογήστε για τις προτάσεις σας και συναποφασίστε επιλέγοντας τις τρεις σημαντικότερες. Κατόπιν χωριστείτε σε ομάδες, επεξεργαστείτε τα θέματα, παρουσιάστε τα στην τάξη και ανταλλάξτε απόψεις.

Συνέχεια …

Η ιστορία για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα συμπληρώνεται και συνεχίζεται στη διαδραστική ιστορία που θα βρείτε εδώ.
Εικόνες, αφηγήσεις, εργατικοί αγώνες και καλλιτέχνες-πρωταγωνιστές ολοκληρώνουν την εικόνα του μεταναστευτικού αυτού κύματος που σημάδεψε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και την ελληνική δισκογραφία.

Ενώ αυτά γινόντουσαν στην Αμερική, ένα νέο μουσικό είδος γεννιέται τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα.
Το πειραιώτικο ρεμπέτικο, με πρωταγωνιστή τον Μάρκο Βαμβακάρη και κύριο όργανο το μπουζούκι. Μπες στο ρόλο του ερευνητή και μάθε τι κρύβεται στο Αρχείο Κουνάδη για μια περίοδο που έγραψε ιστορία στην Ελλάδα. Στο πλευρό σου θα είναι ο Παναγιώτης Κουνάδης! Παίξε το παιχνίδι εδώ.